Taietura este cea care face un diamant sa arate ca un diamant. Mai mult decat oricare alt factor, este cea care determina cel mai mult frumusetea unei pietre. De aceea e considerata cea mai importanta dintre cei 4 C.
Ne gandim adesea la forma unui diamant (rotund, para, emerald) cand zicem taietura, dar taietura este despre cat de bine interactioneaza fatetele unui diamant cu lumina.

Un diamant frumos slefuit este orbitor, cu fiecare fateta aratand priceperea si grija slefuitorului. Cand un diamant interactioneaza cu lumina, fiecare unghi si fiecare fateta afecteaza cantitatea de lumina intoarsa catre ochi.
Ce e taietura?
Taietura se refera la felul in care fatetele unui diamant interactioneaza cu lumina. Este determinata de simetrie, proportii si polish.
De ce e importanta?
Fara o taietura frumoasa, un diamant este opac si plictisitor, chiar daca are celelate caracteristici foarte bune. De aceea trebuie sa fii atent cand o alegi.
Proportiile unui diamant determina cat de bine performeaza lumina cand intra in diamant. Daca lumina intra prin coroana si iese prin pavilion, diamantul va parea intunecat si neatragator. Diamantele cu proportii diferite si finisaj bun se folosesc mai bine de lumina, si vor fi stralucitoare, colorate si scanteietoare.
Un diamant frumos arata cum arata datorita a trei efecte optice: reflectii de lumina alba numite stralucire, flash-uri de culoare numite foc si zone de lumina si intuneric numite scintilatie. Patternul este dat de marimea ,aranjamentul si contrastul dintre zonele de lumina si intuneric care rezulta din reflectiile interioare si exterioare ale unui diamant. Trebuie sa fie sufficient contrast intre zonele intrunecoase si cele luminoase pentru ca patternul sa aiba un aspect clar, vioi.
Taietura sau forma?
Adesea cand zicem “taietura” ne gandim la forma unui diamant (rotund, emerald, para), dar gradul de taietura inseamna de fapt cat de bine interactioneaza fatetele unui diamant cu lumina.
Taietura este adesea confudata cu forma diamantelor, dar se refera la aranjamentul fatetelor unui diamant, in timp ce forma se refera la conturul unei pietre.
Taietura este singurul dintre cei 4 C unde mana umana are o contributie. Taietura este cea responsabila pentru calitatea si gradul in care straluceste un diamant.
Rolul unui slefuitor de diamante este de a elibera cat mai mult din frumusetea naturala a diamantelor.
Cum se poate masura calitatea unei taieturi?
De-a lungul timpului s-a demonstrat ca anumite proportii fac lumina sa circule mai bine ca altele. Totusi, sunt multe variantii si combinatii care maximizeaza stralucirea si focul in diamantele brilliant rotund.
Intelegand felul in care lumina circula prin cristalele de diamante, taietorii moderni de diamante au stabilit un set specific de proportii si unghiuri care controleaza stralucirea interioara a diamantului si il pun in cea mai buna lumina.
Ca regula generala, cu cat mai bun gradul taieturii, cu atat mai stralucitor diamantul. Sub lumina flourescenta, aceste diamante (de la stanga la dreapta) afiseaza stralucire mare, moderata si scazuta.

Termenul de “taietura” se foloseste si pentru a descrie forma diamantului. Formele diferite de rotund se numesc taieturi fancy. Cele mai cunoscute sunt marquise, princess, pear, oval, inimioara si emerald.
Calitatea taieturii este cruciala pentru fumusetea si valoarea unui diamant. Dintre toti cei 4C, este cea mai complexa si dificil din punct de vedere tehnic de analizat.
Sistemul de gradare GIA pentru briliantul standard rotund evalueaza 7 componente. Primele trei, stralucirea, focul si scintillation (scanteierea), considera aspectul total de sus in jos al diamantului.
Celelate patru (raportul greutatii, durabilitate, polishul si simetria), evalueaza design-ul unui diamant si calitatea manoperei.
Stralucirea
Lumina alba reflectata de un diamant, interna sau externa.
Focul
Separarea luminii able in toate culorile curcubeului.
Scintiliatia (Scanteierea)
Scanteia pe care un diamant o produce sau modelul (pattern) de zone luminate si intunecate cauzate de reflectiile dintr-un diamant.
Polish – Detaliile si plasamentul formelor fatetelor ca si finisajul exterior al diamantlui
Simetria – Cat de precis se aliniaza si intersecteaza fatetele unui diamant
Raportul greutatii – relatia dintre greutatea in carate a diamantului si diametru.
Durabilitatea – cat de bine rezista in timp. Unele diamante pot avea parti prea fragile care se pot sparge la montaj – in special in zona centurii.
Frumusetea e in ochii privitorului. Dar nu mereu. Cand vine vorba de taietura diamantelor, exista moduri de a determina in mod obiectiv ce e frumos si ce nu. Sunt trei factori care determina taietura unui diamante:
Vrei mai multe informatii? Citeste mai departe
Anatomia unui diamant
Designul si maiestria unui diamant constau in raportul greutatii (greutatea diamantului relativa la diametru), grosimea centurii (care ii afecteaza durabilitatea), simetria aranjamentului fatetelor si calitatea slefuirii acestor fatete.
Taietura este deseori confundata cu forma diamantului dar taietura se refera la aranjamentul fatetelor unei pietre. Forma se refera la conturul pietrei. Cea mai comuna forma folosita in bijuterii este rotundul. Toate celelalte forme sunt cunoscute sub numele de forme fancy. Patrat, cushion (patrat cu colturile rotunjite), triunghi si o varietate de alte forme castiga popularitate in bijuteriile cu diamante.


CENTURA – Intersectia dintre coroana si pavilion care defineste perimetrul diamantului.
COROANA – Partea de sus a unui diamant, care se extinde de la centura la tableta

PAVILION – Partea de jos a unui diamant, care se intinde de la centura la colet

Un pavilion cu adancimea prea mica sau prea mare va permite luminii sa iasa din lateralul pietrei, sau prin partea de jos. Un diamant bine taiat poate lasa mai multa lumina sa iasa prin coroana.

COLET – fateta din varful diamantului
Gradele GIA pentru taietura
EXCELLENT
Taiat la cele mai exacte standard. Aceste diamante au cele mai de dorit dimensiuni si sunt proportionate pentru a returna maximum de lumina. Diamantele rotunde pot arata un model “hearts and arrows”. Reflecta aproape toata lumina care intra in diamant.
Top 3% din diamante au acest grad.
Diamantul, care are un pattern egal de parti intunecate vs. luminate, este in categoria de top la toate caracteristicile care tin de taietura.

VERY GOOD
Gradul de taietura al acestui diamant este determinat de stralucire, scintilatie si polish. Desi nu sunt necesare anumite proportii individuale pentru a-l face sa nu straluceasca, combinatia dintre acest set de proportii cauzeaza zone prea intunecoase in zona principala a pavilionului.

Gradul de taietura al acestui diamant este dat de focul, scintilatia si raportul greutatii. Are un pattern ca niste aschii (splintery), cel mai probabil cauzat de inaltimea mai mare a coroanei combinata cu un unghi mai ascutit al coroanei, acompaniata de niste fatete mai lunguiete ale coletului inferior.

Gradul de taietura al acestui diamant este determinat de stralucirea, scintilatie si finisaj. Are o usoara intunecime in tableta si de-a lungul fatetelor coletului superior.

GOOD
Gradul acestui diamant este limitat de scintilatia lui. In acest caz, unghilul pavilionului oarecum prea putin adanc produce niste fatete intunecoase in pavilion.

Gradul acestui diamant este determinat de focul, scintilatia si raportul greutatii. Un unghi al coroanei oarecum prea abrupt, combinat cu un pavilion prea adanc si cu adancimea lui totala, il face sa aiba un inel oarecum intunecat pe muchia tabletei, si niste fatete oapecum intunecoase ale coletului superior.

Gradul acestui diamant este limitat de scintilatia lui. Unghiul plat al coroanei si inaltimea mica a coroanei duc la un aspect de sus cu o lipsa de contrast in pattern si intunecime localizata (in special in zona tabletei).

FAIR
Gradul acestui diamant este limitat de scintilatie. In acest caz, pavilionul oarecum prea putin adanc produce fatete intunecate in pavilion.

Gradul acestui diamant este dat de foc, scintilatie, si raportul greutatii. Un un unghi al coroanei prea abrupt, combinat cu un pavilion prea abrupt si cu adancimea totala prea mare, cauzeaza ca acest diamant sa fie intunecos la tableta si sa fie foarte intunecos in zona superioara a coletului.

Gradul acestui diamant este limitat de stralucirea si de scintilatia lui. Tableta mare si inaltimea prea mica a coroanei, combinata cu acest unghi al pavilionului, cauzeaza o intunecime generalizata in diamant, precum si un efect usor de “ochi de peste” care devine mai evident cand diamantul este inclinat.

POOR
Gradul acestui diamant este limitat de raportul greutatii. Desi majoritatea proportiilor pentru acest diamant sunt aproximativ standard, centura extrem de groasa creste inaltimea totala. Ca atare, diametrul acestui diamant este mult mai mic decat ar indica greutatea lui in carate.

Gradul acestui diamant este limitat de focul si scintilatia lui. Unghiul coroanei este foarte abrupt, unghiul pavilionului este foarte abrupt si adancimea totala mare fac ca acest diamant sa fie foarte intunecat in zona tabletei, la fel si in zonele din partea de sus a centurii.

Si gradul acestui diamant este limitat de raportul greutatii. Coroana prea abrupta, si coletul foarte gros cresc adancimea totala. Ca atare, diametrul acestui diamant este mult mai mic decat ar indica greutatea lui in carate.

Comentarii (0)